In totaal tien Stolpersteine worden woensdag 15 maart gelegd in Rijssen. Zes Stolpersteine voor het pand aan de Walstraat 40, en vier Stolpersteine voor het pand aan de Wierdensestraat 96, hoek Hangerad.

De plechtigheid begint om 11.00 uur; dan worden de stenen gelegd aan de Walstraat. Om 11.30 uur worden de stenen gelegd aan de Wierdensestraat, hoek Hangerad.
Iedereen die de plechtigheid bij wil wonen, is van harte welkom.

De Stolpersteine worden gelegd ter nagedachtenis aan de families Pagrach en Spanjar die op deze adressen woonden en die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd en in verschillende concentratiekampen werden vermoord.

De familie Pagrach woonde aan de Walstraat 40. Zes gezinsleden werden in de oorlog vermoord. Vader Jacob Pagrach (56) op 31 juli 1944 in Auschwitz. Moeder Sara Jeanette (59), dochter Sophia (26) en dochter Rachel (20) op 19 oktober 1942, ook in Auschwitz. Dochter Johanna op 7 mei 1943 in Sobibor en zoon Andries (18) op 10 februari 1945 ergens in Duitsland.

Het gezin Spanjar woonde aan de Wierdensestraat 96. Ze werden allen in Auschwitz omgebracht. Vader Israël Spanjar (36) werd vermoord op 28 februari 1943. Moeder Roosje Spanjar-de Lange (26) werd vermoord op dezelfde dag als hun kinderen Esther (5) en Eva (4), op 22 oktober 1942.

Tijdens de ceremonie vertellen nabestaanden wat het leggen van deze Stolpersteine betekent voor hen.
Leerlingen van de Haarschool in Rijssen dragen op beide locaties een gedicht voor en leggen rozen. Het Kaddisj wordt bij beide leggingen uitgesproken.
Daarnaast verleent de gemeente Rijssen-Holten alle medewerking.

Nadat de stenen gelegd zijn en de ceremonie is afgesloten kan iedereen langs de Stolpersteine lopen en eventueel een bloem of, naar Joods gebruik, een klein steentje leggen.
Meer informatie: www.stolpersteine-rijssen.nl