Educatie

Belangrijk naast het levend houden van de herinnering is het vertellen van deze verhalen aan de jeugd.

Samen met alle scholen in Rijssen wil Stichting Stolpersteine-Rijssen overleggen hoe dat het beste vorm gegeven kan worden. Bijvoorbeeld door lesbrieven of andere educatieve programma’s.

Foto door: Patrick Krabbe Media

Steen

er ligt een steen
een struikelsteen
voor jouw oude deur

niet iedereen
ziet hem, maar
hij ligt daar
stevig

een stille steen
met een ster

en soms
staat iemand
even stil

een stem zwijgt
de steen zegt

dat je hier woonde
leefde
liefhad
hoorde

en op een dag verdween
in het tweeduister
een spoor
naar het oosten

je kwam niet terug
maar een kind
noemt vandaag
jouw naam

Stevine Groenen

‘Mama, waarom hebben wij zo weinig familie?’

‘Mama, waarom hebben wij zo weinig familie?’ Dat was de vraag die Bert Vos als jongetje aan zijn moeder stelde. Die vraag kwam terug op het podium van het Parkgebouw tijdens de voorstelling ‘Wie niet weg is wordt gezien’.

Ida Vos schreef het waargebeurde verhaal ‘Wie niet weg is wordt gezien’. Haar zoon Bert vertelde dinsdag 28 januari 2020 in het Parkgebouw aan 480 leerlingen van acht Rijssense basisscholen het oorlogsverhaal van zijn Joodse familie. Hij deed dit samen met de Klezmer Society. Het verhaal over het Joodse meisje dat voor het eerst naar school moet met een grote gele ster op haar jas. Over mensen die haar dan extra groeten en over mensen die van haar wegkijken, onverschillig zijn. Over het feit dat ze niet meer mag zwemmen, niet omdat ze ziek is, maar omdat ze Joods is. Maar ook over hoe het vandaag de dag gaat en hoe makkelijk het is om anderen apart te zetten.
Leerlingen en hun onderwijzers waren onder de indruk van het verhaal van het Joodse meisje Ida Vos tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee keer een grote zaal vol met kinderen werd er stil van. Na afloop was er van de leerkrachten veel waardering voor de geboden mogelijkheid om deze voorstelling te bezoeken met de leerlingen: “Het sluit perfect aan waar de kinderen op school mee bezig zijn.”

De voorstelling werd georganiseerd door stichting Stolpersteine-Rijssen. Op maandag 23 maart om 09.00 uur worden in Rijssen de eerste negen Stolpersteine gelegd in de Elsenerstraat.

dig