Steun dit project

Adopteer een steen
Ook het adopteren van één of meerdere stenen behoort tot de mogelijkheden. Wilt u als particulier of als vereniging voor een bepaalde persoon of voor bepaalde personen een steen adopteren, en wilt u daarover meer informatie, neem dan contact op: telefoon 06 4674 7043 of via stolpersteine.rijssen@gmail.com 

Word Vriend
Word Vriend van Stichting Stolpersteine-Rijssen. Doneer jaarlijks een door u zelf gekozen bedrag.

Word Vriend

Klik op de steen.

Bijdrage overmaken
Een bijdrage overmaken kan op bankrekening NL27 RABO 0340 6861 70 van Stichting Stolpersteine-Rijssen.

ANBI
Stichting Stolpersteine-Rijssen is bezig de Culturele ANBI-status te verwerven om zo bij de Belastingdienst geregistreerd te staan als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Wat is het belastingvoordeel voor donateurs van een culturele ANBI?
Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Stichting Stolpersteine-Rijssen
Kamer van Koophandel: nummer 74457667
RISN/Fiscaal nummer: 85990 8598

Het Stolpersteine project

‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog op grond van ras, religie, seksuele geaardheid of politieke overtuiging gedeporteerd en vermoord zijn.

Op de stenen (10 bij 10 centimeter) zijn in een dun messingplaatje naam, geboortedatum, deportatiedatum en datum en plaats van overlijden van het slachtoffer gestanst. Het uitgangspunt van Stolpersteine is dat zij geplaatst worden in het trottoir voor het huis waar het slachtoffer voor het laatst vrijwillig heeft gewoond.

De kunstenaar noemt ze Stolpersteine (struikelstenen). Het dunne messingplaatje trekt de aandacht door de andere kleur of weerkaatsing tussen de straatstenen: je bukt om de tekst te kunnen lezen, je ‘struikelt’ met je hoofd en je hart.

Gunter Demnig wil het abstracte weten over oorlogsslachtoffers concreet voelbaar maken. Hij wil de slachtoffers weer plaatsen in de buurt waar ze woonden, waar de kinderen op staat speelden, de volwassenen hun buurtpraatjes hielden en de buurtwinkels en café’s bezochten. Ze stapten uit de deur van dit huis, keken hier uit het raam. Mensen leefden vreedzaam met elkaar en opeens waren sommige huizen leeg…
Gunter Demnig brengt de herinnering aan hen terug naar hun woonplek.

Naast een teken uit het verleden zijn de steentjes ook een signaal voor de toekomst. Ook om die reden voelt Gunter zich gedreven om door te gaan met zijn project. Door de oorlog zo concreet voelbaar te maken wordt ook het gevaar van sociale uitsluiting en intolerantie duidelijker. In scholenprojecten wordt ook deze kant van het project benadrukt.

De start van dit project

Op 16 december 1992, de vijftigste verjaardag van het bevel van Heinrich Himmler tot deportatie van duizend Roma en Sinti, plaatste Demnig voor het stadhuis van zijn woonplaats Keulen een steen met daarop een messing plaatje met de eerste regels van dit bevel.
Op 4 januari 1995 plaatste hij in Keulen de eerste Stolpersteine, toen nog zonder toestemming van de autoriteiten. Het project is inmiddels uitgegroeid tot internationaal project en telde in augustus 2018 bijna 70.000 gelegde stenen in bijna 2.000 gemeenten in Europa. Op 23 oktober 2018 is de 70.000ste steen geplaatst in Frankfurt. Sinds januari 2015 wordt het project georganiseerd door de stichting Spuren – Gunter Demnig. Deze stichting zet het project voort als Gunter Demnig daartoe zelf niet meer in staat zal zijn.

Steun dit project

Onze sponsoren

Door bijdragen van particulieren, verenigingen en bedrijven kan Stichting Stolpersteine-Rijssen de herinnering aan de omgebrachte jonge en oudere Rijssenaren levend houden en tevens een signaal afgeven naar toekomstige generaties.

Het leggen van Stolpersteine en het initiëren van educatieve activiteiten door de stichting zijn mede mogelijk gemaakt door

Het Notarieel Rijssen

Bandwerk merkenbouwers Rijssen

Rotary Rijssen Regge Regio