In totaal tien Stolpersteine worden woensdag 11 oktober gelegd in Rijssen. Vijf Stolpersteine voor het pand aan de Walstraat 11, voor het verdwenen pand van de familie De Lange, en vijf Stolpersteine voor het pand aan de Elsenerstraat 48.

Iedereen die belangstelling heeft om de ceremonie bij te wonen, is welkom in het Brodshoes aan de Bouwstraat 41, inloop met koffie of thee vanaf 10.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

Ook kan men zich uiteraard vervoegen op de locaties. De plechtigheid aan de Walstaat 11, tegenover bakkerij Van Otten, begint om 10.40 uur. Vervolgens worden om 11.00 uur stenen gelegd voor het pand aan de Elsenerstraat 48.

De familie De Lange woonde aan de Walstraat 11. Vader Gerrit de Lange was groenteboer. Hij was getrouwd met Rebekka Muller. Zij werden in oktober 1942 vermoord in Auschwitz. Gerrit was toen 58, Rebekka 54 jaar.
Hun oudste zoon Simon was eveneens groentehandelaar. De tweede zoon Ruben was fabrieksarbeider. Beiden werden in augustus 1943 vermoord in Auschwitz, Simon werd 33 jaar, zijn broer Ruben 31. De jongste zoon Alex werd in maart 1944 op 24-jarige leeftijd vermoord ergens in Midden-Europa.

Het gezin Spanjar woonde aan de Elsenerstraat 48, tegenover waar nu de Polhoek is. Vader Salomon was klompenmaker en tevens pluimveehandelaar. De bijnaam was de Monne. Hij werd in januari 1945 vermoord in Blechhammer; hij was toen 51 jaar.
Moeder Josephina Spanjer – de Lange en dochter Hendrina werden in oktober 1942  vermoord in Auschwitz, 50 en 20 jaar oud. Israël werd eveneens in oktober 1942 in Auschwitz vermoord, 14 jaar.
Ruben overleed in maart 1944, 18 jaar, ergens in Midden-Europa.

Tijdens de leggingen wordt verteld over de Rijssenaren die hier ooit woonden. Leerlingen van basisschool Klim-Op geven de stenen aan, dragen op beide locaties een gedicht voor en leggen rozen. Rabbijn Clary Rooda verleent haar medewerking en spreekt het Kaddisj uit bij beide leggingen.
Daarnaast verleent de gemeente Rijssen-Holten alle medewerking.

Nadat de stenen gelegd zijn en de ceremonie is afgesloten kan iedereen langs de Stolpersteine lopen en eventueel een bloem of, naar Joods gebruik, een klein steentje leggen.
Meer informatie: www.stolpersteine-rijssen.nl